Når varm luft møder en kold overflade – som f.eks. en rude eller en væg, kan der dannes dug og kondens. Problemet forstærkes af en høj luftfugtighed.
Derfor opleves duggede ruder sjældent om sommeren, hvor forskellen mellem temperaturen inde og ude ikke er så stor. Når temperaturen udenfor så falder, og vi tænder for varmen, opstår der pludselig dug og kondens på vinduerne i vinterhalvåret.
Det kan være svært helt at undgå, men der er flere mindre tiltag du kan gøre-, små vaner du kan ændre, som kan mindske problemet væsentligt.
Helt generelt kan det siges: Har du problemer med, at der dannes kondens på indersiden af dine vinduer, så skyldes det typisk en kombination af, at dine vinduer ikke isolerer godt nok, og at luftfugtigheden er for høj.
Har du vinduer, hvor der kommer dug på indersiden af vinduet, f.eks. i et køkken eller badeværelse er det vigtigt, at du tørrer det af dagligt. På den måde mindsker du risikoen for skimmelsvamp, og råd og svamp i karmen.
Du kan nemt fjerne den daglige dug med en tør klud eller noget køkkenrulle, efterfulgt af almindelig udluftning.
Har du vinduer i et materiale der kan tåle brun sæbe, kan du ofte med succes behandle dine indvendige rammer og lister med en forholdsvis kraftig sæbeblanding når vintersæsonen starter op, da den brune sæbe effektivt bekæmper dannelse af råd og svamp.
Det er vigtigt at lufte ud jævnligt eller sikre automatisk udluftning / ventilation, så vi undgår de våde vinduer.
Moderne huse er tætte og velisolerede, derfor er cirkulationen af luft lav. Dette øger behovet for udluftning, hvis man ønsker at opretholde et sundt indeklima i sit hjem. Derfor skal der nye boliger generelt luftes mere ud end i et ældre utæt hus.
For at sikre et godt indeklima skal du lufte ud grundigt ud 3 gange dagligt – med gennemtræk, medmindre du har et mekanisk ventilationsanlæg, som kan varetage udluftningen.
Når luftfugtigheden også er høj udenfor, vil du opleve at der nemmere dannes kondens på ruderne indvendigt. Det er helt naturligt og kan ofte afhjælpes ved en god udluftning.
Normalt siger man at den relative luftfugtighed i et rum skal være på 45-50%. Hvis den er højere, kan det vise sig som kondens på den nederste del af ruderne. En for høj luftfugtighed kan skade både din bolig og de mennesker, som lever der. Svamp, råd og husstøvmider trives nemlig bedst ved en høj luftfugtighed.
Så husk når der dannes kondens på vinduerne om vinteren, hvor luftfugtigheden udendørs er lav, at du kan udnytte dette til at mindske antallet af husstøvmider. Åbn døre eller vinduer - luft ud, så luftfugtigheden holdes under 45% i 14 dage. Det vil slå mange af miderne ihjel.
Fugt i luften og den medfølgende dug og kondens på vinduerne er i sig selv ikke farlig, men den kan resultere i mug og skimmelsvamp. Det kan derfor altid betale sig at holde godt øje med dug og kondens og gøre en indsats for at undgå dette.
Alle undersøgelser viser, at netop vores indeklima har enorm en afgørende betydning for vores sundhedstilstand. Hvis vi bor hvor det er for fugtigt, kan det påvirke vores helbred og vise sig i form af f.eks. hovedpine, luftvejsallergi, udslæt og hoste.
Et fugtigt indeklima kan ud over at være skadelig for husets beboere, også beskadige vinduer og døre. Når dug og kondensvand gennem længere tid løber fra ruderne og ned på vinduets træværk, kan det medføre svamp på lister og i værste fald råd-skader på trærammer og sprosser i vinduerne.
Har dine vinduer og døre taget skade, og er det tid til at få dem udskiftet? Se vores store udvalg af døre og vinduer.
Vi mennesker producerer varme og fugt: En voksen mand afgiver op til to liter fugt fra kroppen hver dag i form af sved og udånding. Herudover går vi i bad, vi laver mad, koger vand, har planter stående m.v. Al den fugt, vi er med til at skabe bliver hængende i luften omkring os, og hvis vi ikke lufter ud, går det ud over indeklimaet.
Der dannes derfor ofte dug og kondens når der er mange mennesker samlet i et rum. Men også i soverum og øvrige værelser, hvor vi opholder os mange timer, og hvor luften kan være stillestående, er der brug for frisk luft i form af ventilation.
Generelt: Udluftning og ventilation er særlig vigtig i de rum, hvor der produceres meget fugt. Typisk i badeværelset, køkkenet og soverum, samt evt. i kælder / bryggers, hvor der tørres tøj.
Der er i dag et meget bredt udvalg af glas og vinduer, og afhængigt af denne kombination, kan der opstå dug og kondens på flere måder og i forskelligt omfang.
Der er ikke mange huse der i dag har vinduer med kun 1 lag glas. For netop her dannes dug og kondens nemt. Det enkelte lag af glas afkøles hurtigt af den kolde luft udefra. Når den indvendige luft er varm og har en høj luftfugtighed, kan der dannes så meget dug og kondens, at den løber ned af ruden og lægger sig på trærammen nedenfor.
Her er genen ved dug og kondens, råd i vinduesrammer, ødelagte vindueslister i kombination med det store ufrivillige varmetab ofte så væsentlig, at nye vinduer med energiruder bør overvejes. Læs mere om energiruder her
På ældre forsatsvinduer og koblede vinduer kan der både opstå dug mellem ruderne og på den inderste rude.
Dug mellem ruderne opstår, hvis tætningslisterne ikke slutter helt tæt, hvilket gør det muligt for den varme luft indefra at trænge ind mellem glassene og kondensere på indersiden af det yderste lag glas.
Når der opstår dug på forsatsvinduer og koblede vinduers inderside, skyldes det typisk manglende udluftning og ventilation.
Har du brug for hjælp til dine koblede ruder kontakt os på 70109099, og vi står klar med hjælp og rådgivning.
Termoruder er forløberen for de nuværende energiruder – læs mere om forskellen her.
For termoruder opstår indvendig dug og kondens oftest på grund af manglende ventilation. Der kan dog for termovinduer dannes ekstra meget dug langs rudernes sider, dette skyldes, at de ikke har det vi nu kalder ”Varm kant”
Før i tiden var afstandslisten i termoruder lavet af aluminium. Her kunne der dannes ekstra meget kondens, da aluminiumslisten skabte en kuldebro mellem det yderste og inderste lag glas. Det vil sige, at den varme inde-luft kondenserer på ruderne i en bræmme rundt langs metalkanten, fordi ruden er koldere der.
”Varm kant” er når denne liste i stedet er lavet af et materiale, som ikke leder varmen på samme måde som aluminium.
Alle vores energiruder er med "varm kant", lavet af et materiale, der ikke leder hverken kulde eller varme.
Hvis der er dug inde mellem ruderne, er termoruden det man kalder ”punkteret” og skal udskiftes. Du kan nøjes med at skifte selve den punkterede termorude, og beholde vinduesrammen.
Problemer med indvendig dug og kondens på ruderne skyldes som nævnt en kombination af, at luftfugtigheden er for høj og, at vinduerne er for utætte.
Med moderne lav-energivinduer med 2- og 3-lags glas, opnår du tætte vinduer. Dermed får du også en langt højere temperatur på den indvendige side af vinduet, hvorved der kun i sjældne tilfælde vil komme dug på ruderne.
Tværtimod gør det, at de er så isolerende, at du skal være opmærksom på at sikre en god udluftning. Læs mere om 2- og 3-lags ruder.
Meget gamle vinduer kan have den ”fordel”, at de kan være så utætte at i rammen, at de derfor i sig selv, bidrager til ventilation. Denne form for ventilation indebærer et stort og ufrivilligt varmetab når den varme luft siver ud. Det opleves ofte som træk, og det er generelt altid at foretrække, at du er den der kontrollerer ventilationen.
Ventilationen bør styres ved hjælp af friskluftsventiler i toppen eller i siden af vinduet, ventilationsriste i ydermuren, eller en form for elektrisk ventilation.
Har dit hus utætte vinduer, og du påtænker at købe nye vinduer, så husk samtidigt at sørge for en sådan ”kontrolleret ventilation” for at undgå, at der opstår mere dug på vinduerne som følge af, at din bolig er blevet tættere. Samme fænomen vil gøre sig gældende, når du overvejer at efterisolere, har fået nyt tag eller har forseglet ventilationsriste.
I almindelige, gammeldags termoruder slipper en del varme ud gennem ruden og opvarmer det yderste lag glas. Herved holdes det yderste glaslag dugfri.
De nye energiruder er faktisk så godt isolerende, at ydersiden af vinduet bliver meget koldt, da varmen ikke slipper ud og varmer det yderste glaslag op. Derfor kan man nogle gange opleve udvendig dug på vinduet.
I morgentimerne, hvor luften er begyndt at blive varmere, kan der så opstå en periode, hvor rudens overfladetemperatur er lavere end lufttemperaturen. Det vil være udpræget efter en frostklar nat, og gælder i særlig grad for 3-lagsruder. I denne situation kan rudens udvendige overfladetemperatur i nogle timer komme under ”dugpunktet”, hvorved der sker der en kondensation.
Udvendig dug eller udvendig kondens vil typisk forekomme midt på ruden. Fra rammen og nogle cm ind på ruden, er isoleringsevnen en anelse dårligere. Derfor ledes der her lidt mere varme ud, så kanten af ruden holdes dugfri. Det vil ikke være nær så udpræget, hvis man har overdækning eller et stort tagudhæng.
Det er naturligvis en stor gene, hvis du ikke kan se ud – men faktisk er der tale om et positivt problem, fordi det er et udtryk for, at du ikke fyrer for fuglene.
Helt generelt: Indvendig kondens er negativt – udvendig kondens er et positivt problem.