Vinduer og døre isolerer bedre og bedre. Vi følger udviklingen, og bestræber os altid på at levere produkter og service som lever op til den gældende lovgivning på energikrav. På denne side kan du læse mere om det nuværende reglement på energikrav til vinduer og døre, og hvilke muligheder der er for energitilskud.
Alle vinduer bliver energimærket efter Energistyrelsens energimærkningsordning. Mærkningen viser meget tydeligt hvilken energiklasse vinduet tilhører. Skalaen går fra A til F, hvor A er den bedste. Mærkningen kan bruges til at finde de korrekte vinduer som lever op til de fastsatte energikrav til vinduer.
Denne skala er nem at overskue og samtidig er det også hurtigt at afklare hvilken energiklasse vinduerne har, da det afgøres med antal glas. Energiklassen af vinduerne har en betydning for hvor meget man kan modtage i energitilskud når man installerer nye vinduer.
Vinduer med energimærke B er med mindst 2 lag optimeret glas og isolerer efter de nuværende standarder godt. B-mærkede vinduer er anvendelige i boliger hvor tag og vægge ikke er optimalt isoleret, og varmen derfor under alle omstændigheder vil sive ud. B-mærkede vinduer opfylder ikke Bygningsreglementets energikrav til vinduer og døre i 2021.
Vinduer med energimærke A er energineutrale. Det betyder, at de lukker mindst lige så meget varme ind i huset, som de lukker ud – også om vinteren. Derfor opfylder A-mærkede vinduer Bygningsreglementets energikrav til vinduer og døre i 2021.
Bygningsreglementets energikrav til vinduer er i det nye år blevet skærpet. Fra den 1. januar 2021 skal vinduer være af energimærke A som opfylder energikravet på minimum 0 kWh/m2 pr. år. Det tidligere energikrav til vinduer var minimum -17 kWh/m2 pr. år og minimum energimærke B. Derudover er energikravet til døre også blevet opdateret, og døre med glas, foldedøre og skydedøre skal også opfylde energikravet om en neutral Eref-værdi på minimum 0 kWh/m2 pr. år samt en U-værdi på 1,0 W/m2k. Døre uden glas skal opfylde energikravet om en U-værdi på 0,8 W/m2k. Dette gør sig gældende for både nybyggerier og renoveringer, medmindre der er søgt om byggetilladelse inden 1/1/2021. I så fald må der stadig monteres vinduer og døre som følger de fastsatte energikrav i BR20.
Alle vinduer fra Jydsk Vindueskompagni lever som minimum op til energikravene i BR20!
Vinduer både afgiver og tilfører varme til boligen. Der vil hele tiden slippe en smule varme ud ad vinduet alt efter vinduets isoleringsevne. Men når solen skinner, så vil der blive tilført varme ind gennem vinduet. Derfor udregner man forskellen mellem varmetilførslen og varmetabet, den samlede værdi kaldes for Eref-værdien.
Eref-værdien angiver derfor hvor meget vinduet bidrager med af varmetilskud eller varmetab. En negativ værdi betyder, at vinduet afgiver mere varme end det tilfører boligen og derved samlet set et varmetab. En positiv værdi betyder derimod, at vinduet tilfører mere varme til boligen end det afgiver og derved et samlet varmetilskud.
Det er normalt, at Eref værdien er negativ og at vinduet taber mere varme end det tilføjer, og Ifølge bygningsreglements energikrav i 2018 (BR18) er det også tilladt at energitilskuddet er negativt.
Inden for de seneste år, er vinduer blevet bedre isolerende, ruderne reflekterer varme tilbage i rummet og tillader mere af solens varme at passere gennem ruden. Derfor stilles der også løbende øgede energikrav i bygningsreglementet til Eref-værdien, og i 2021 må energitilskuddet ikke længere må være negativt.
For at finde et vindues Eref-værdi, skal man kende forskellen på G-værdien og U-værdien.
• Eref = gw – Uw
Det gælder om at have en høj G-værdi og lav U-værdi, for at vinduet skal sikre et energitilskud
Eref-værdien er et udtryk for vinduets energibalance. Er værdien positiv betyder det, at vinduet lukker mere varme ind, end det lukker ud. I dette regnestykke ses der både på udnyttelsen af passiv solenergi og hvor meget varme der slipper ud gennem vinduet.
Derved viser værdien hvor godt vinduet holder på varmen indenfor og samtidig hvor godt solvarmen udefra udnyttes. Er den positiv betyder det, at vinduet lukker mere varme ind end ud.
Vinduets u-værdi beskriver hvor godt vinduet isolerer. Det vil sige, vinduets evne til at holde varmen inde i huset. Jo lavere u-værdi jo bedre isoleringsevne.
G-værdien er vinduets evne til at lukke solvarme ind. Jo højere G-værdi, jo mere varme for man indenfor. Dette tal er med til at indikere hvor meget gratis opvarmning man får ud af solen.
Vinduer med solafskærmende glas skal have en lav G-værdi. Her er formålet netop at holde den ekstra varme ude, for at undgå overophedet rum.
Når du udskifter dine gamle elementer med energi- og klimavenlige døre og vinduer, sparer du ikke blot på varmeregningen: Det er også muligt at få et energitilskud når du skifter til energibesparende løsninger.
Døre og vinduer i energiklasse 1 har en U-værdi som er større end 0,76. Døre og vinduer i energiklasse 1 kan opnå 25% i tilskud.
Energiklasse 2 omfatter vinduer og døre med en U-værdi på mindre en 0,76. Da døre og vinduer i energiklasse 2 er mere energivenlige, kan der ved udskiftning af disse gives det største energitilskud. Til udskiftning af vinduer i energiklasse 2 gives 30% i energitilskud.
Læs mere om tilskud på https://sparenergi.dk/forbruger/boligen/tilskud
Vi er klar til at hjælpe, kontakt os på
70 10 90 99 eller jvk@jvk.dk