En energirude er en termorude, hvor et eller flere af glassene er et såkaldt energiglas. Et energiglas er som almindelig glas som vi kender det, med tilføjelse af en usynlig metalbelægning på glasset.
Ved samtidig at fylde mellemrummet mellem ruderne med argon, øges isoleringsevnen betydeligt. Argon er en ugiftig gasart som er usynlig og ikke hindre lysgennemgangen.
Den tynde og usynlige metalbelægning på energiruden, lader solens varme strømme ind i din bolig. Samtidig reflekterer den en stor del af varmen tilbage, og holder derved på både varmen fra solen og evt. anden opvarmning af boligen. Derfor vil en energirude vendt mod solen, lade mere energi slippe ind i rummet, end den lader passere ud.
Når du vælger vinduer fra Jydsk Vindueskompagni, er du sikret produkter med energiruder, som lever op til de gældende bygningsreglementer - herunder BR18. Alle vinduer og døre er med 10 års garanti og selvfølgelig CE-mærkede.
Du kan vælge mellem 2- eller 3-lags glas, her vil ét eller to af glassene have en tynd og gennemsigtig belægnings. 3-lags glas har en bedre isoleringsevne med energimærkning A, hvorimod 2-lags glas er energimærket B. Den ideelle løsning kommer an på den boligs generelle isolering.
Når du får vinduer fra Jydsk Vindueskompagni er de altid med varm kant. Ved at anvende en varm kant som hverken leder kulde eller varme, mindskes varmetabet væsentligt hvilket resulterer i en lavere varmeregning.
Som et ekstra plus, mindsker varm kant desuden risikoen for dannelse af dug på indersiden, som er med til at sikre et sundt indeklima.
Ved traditionelle ældre sprosser bryder sprosserne glasset, således at man i et sprossevindue har flere små ruder, hvilket medfører et større varmetab. Ved at vælge energisprosser som pålimes og derved ikke bryder glasset, opnås en bedre isoleringsevne. Det er næsten ikke til at se forskel på de gennemgående sprosser og de pålimede energisprosser.
Termoruden har eksisteret i mange år helt tilbage fra ca. 1950’erne. Dengang oplevede man problemer med kondens, hvilket termoruden blev udviklet til at mindske. Den er dog ikke fremstillet med øje for energiforbedring, hvilket energiruden er. Derfor opnår man en klart bedre isoleringsevne med en energirude.
En termorude består af to lag glas med luft i mellem. Hvorimod en energirude er opbygget af 2 eller 3 lag glas, hvor mindst ét lag glas har en metalbelægning. Derudover er den almindelig luft skiftet ud med argon mellem glassene, hvilket er med til at forbedre isoleringsevnen.
Alle produkter fra Jydsk Vindueskompagni leveres med energiruder. I dag stilles der krav til, at man ved nybyggeri og ved udskiftning af hele vinduer, anvender energiruder. Det er kun hvis man f.eks. i forbindelse med en punktering skifter ruden, at man må montere en termorude.