For at sikre dig, at alt dit arbejde ikke er spildt, bør du tjekke elementernes tilstand, inden du kaster dig ud i maleprojektet og investerer i den gode og dyre maling.
Er træet råddent eller helt udpint, så skal det skiftes. Du kan afgøre træets tilstand sådan: Stik ganske forsigtigt en syl ind og:
Du bør også tjekke for synlige skader. Råd og svamp vil typisk vise sig langs kanten af vinduet. I sprossevinduer kan selve sprossen i nogle vinduer nemt udskiftes. Men ofte ses de første tegn i bundkarmen og bundrammen. Er dette tilfældet skal du overveje om vinduet kan klare ”én runde mere” eller skal skiftes nu, i stedet for at bruge penge og kræfter på vedligeholdelsen. Er vinduerne i tilstrækkelig god stand så læs videre….
Det er ikke ligegyldigt, hvornår du maler dine træ-elementer. Det bør du gøre, når det er tørt og lunt, for det er vigtigt at træet er tørt, når du maler. Ellers vil malingen simpelthen spærre fugten inde i træet. Du bør dog heller aldrig male i fuld sol, da malingen så tørrer for hurtigt. Til sidst bør du i øvrigt undgå stærk blæst, da det hvirvler snavs og støv op, der sætter sig i den våde maling.
Derfor er den sene forsommer eller det tidlige efterår altid det mest optimale tidspunkt at male på.
Sørg for at få en god arbejdsstilling. Anskaf gerne bukke, de er gode når du skal slibe og male. Ofte er det dog lettere at male vinduerne, når de hænger på hængslerne.
Hvorvidt du kan grundmale med den samme slags maling, som du benytter til de yderste lag, eller du skal bruge en grunder, afhænger af hvilken type maling du vælger. Men generelt kan man sige, at der ud over grundmalingen bør slutmales minimum 2 gange og der skal altid benyttes en maling der er lavet til at modstå vejret.
Er du i tvivl om dine vinduer er malet med en olie- eller vandbaseret maling – så spørg din lokale farvehandel. For er vinduet malet med alkydmaling kan du godt skifte til plasticmaling - men ikke omvendt.
Der er forskel på hvordan du maler dine trævinduer efter hvor gamle de er. Er dine elementer af den type der har kit ind mod glasset – så er det vigtigt at du maler ca. 2 mm ud på glasset for at sikre, at det bliver helt tæt. Men er der en gummiliste imellem, så må den ikke males, da den så bliver hård og mister sin elasticitet og så kan vand nemmere trænge ind både i træet og mellem glassene.
Hvis dine elementer er medtagne, kan det være nødvendigt at afmontere alle beslag, både hængsler, hjørnebånd og hasper, for at behandle dem separat. Beslagene skal renses af, og al løstsiddende rust slibes væk, inden de grundes med en rustbeskyttende maling. Så skal de monteres på det grundede træ, inden alt slutmales. Der bør gives 1 lag kit der, hvor beslagene skal monteres, det er med til at sikre tæthed ind mod træværket.
Du skal typisk bruge: Spartel, sandpapir - både fint og groft, afdækningstape, afdækningspap og afdækningsplastik, en lille kost, små runde og ovale pensler - BEMÆRK: Af god kvalitet, grundrens, den rigtige type maling/ grunder, evt. spartelmasse, evt. kit, malingskraber og vinduesstålskraber.
Start altid med at fjerne al løstsiddende maling med skrabejern eller andet tilsvarende værktøj. Maling, der sidder godt fast, behøver du ikke at skrabe af, det hjælper stadig med at beskytte træet.
Herefter skal der slibes. Er overfladen forholdsvis glat, kan du nøjes med en let slibning med slibepapir eller fint sandpapir, men er overfladen ujævn, så kræver den en grundig slibning med groft sandpapir og eventuelt efterfølgende spartling af sprækker og ridser.
Når slibningen og en eventuel spartling er færdig, skal vinduet støves af for slibestøv. Her er tricket at være meget grundigt, da evt. rester vil skabe ujævnheder når du begynder at male. Brug en lille kost eller har du en kompressor med luft kan du også bruge denne til at blæse vinduet helt rent.
Slut af med at vaske træværket med malerrens/grundrens, så du er sikker på, at der ikke er noget snavs tilbage.
Afdækning er vigtig. Dæk af under vinduet og på gulvet, fliserne, terrassen mv. så du ikke bagefter skal bruge træls tid på at rense malerpletter væk.
Føler du dig ikke helt sikker på hånden, så placér malertape på vinduerne. Husk at placere tapen ca. 2 mm fra kittet, da der skal males lidt ud på glasset for at sikre at de bliver tætte. Er vinduerne med gummilister skal du i stedet afdække disse med tapen, så de ikke får maling.
Når du skal male op til en kant, kan du i stedet for at bruge malertape tage en bred spartel og holde op mod det sted, hvor der skal laves en pæn beskæring.
Du skal sikre at træet er tørt inden grundingen startes. Så påfører du grundingsolie eller grundmaling i tynde lag, da den ellers ikke kan tørre ordentligt. Grundingen skal altid stå og tørre til dagen efter.
På de steder, hvor træet evt. er bart, grundes herefter med grundingsolie / grundmaling. Grundingen sørger for at fylde træets porer, så der ikke er ”plads” til fugt.
Når grunderen er tør, er vinduet klar til at blive malet.
Påfør et ”fyldigt” lag maling, og lad så vinduet tørre. Sørg for at komme godt rundt om rammen og ind i alle hjørner og kanter. Brug runde eller ovale pensler til rammer og karme og de små spidsede sprossepensler til detaljer så du tætter de steder, hvor vand kan trænge ind.
Inden du maler anden gang, er det vigtigt, du laver en mellemslibning med sandpapir ca. korn 120. Så kan du få slebet den maling der er løbet eller små ujævnheder helt væk. Dette er afgørende for at få det flotte resultat.
Som altid inden du skal slibe, er det vigtigt, at du overholder tørretiden som tydeligt fremgår af malerbøtten, så overfladen er nået at blive tilstrækkelig hård.
Husk igen at være omhyggelig med at børste al slibestøvet væk.
Hvis der er løbet maling ind under tapen, eller du blot har malet lidt ved siden af, så kan du bruge vinduesstålskraberen til at fjerne den maling, der er kommet på glasset. Den er faktisk meget hurtigt og effektivt. HUSK dog at fjerne malingen fra glasset samme dag. Malingen er nemlig svær at fjerne fra glasset allerede dagen efter.